MOTORSYKKEL KLASSE A OG A2
Når du har fylt 20 år kan du kjøre opp på mellomtung motorsykkel (opptil 35 KW). Har du førerkort på lett motorsykkel A1, kan du gjennom et utvidelseskurs oppgradere til mellomtung uten førerprøve når du har fylt 18 år og hatt førerkortet på lettmotorsykkel i 2 år.
Det du må gjennomføre er:
- Trinnvurdering
- Sikkerhetskurs på bane
- Sikkerhetskurs på vei
Etter fylt 24 år kan du kjøre opp på tung motorsykkel. Om du har førerkort på mellomtung A2, kan du med et utvidelseskurs på 7 timer oppgradere til tung motorsykkel uten førerprøve når du er fylt 20 år og hatt førerkortet på mellomtung i 2 år.
Du må selv ta ansvar for å ha med deg rett utstyr til kjøretimene. Med dette menes godkjent hjelm, hansker, jakke, bukse og sko. Kle deg etter været. Det å kjøre MC er en fantastisk følelse men blir fort en ubehagelig opplevelse om ikke man har på seg nok klær. Ta kontakt om du lurer på noe eller trenger råd og tips til dette.
Lang erfaring, fokus på sikkerhet og en årelang lidenskap for sykkel på landeveien har gjort oss til førstevalget blant svært mange som ønsker å få oppfylt drømmen om MC lappen.
Det er ofte stor pågang rundt ferier og fridager så her er det lurt å være tidlig ute og få laget seg en plan for si vei mot førerkortet.
Opplæringen trinn for trinn
Trinn 2 - Grunnleggende opplæring
Obligatorisk grunnkurs
Før du begynner på den praktiske opplæringen, må du ta 3 timer teoretisk opplæring hos en trafikkskole. Her lærer du blant annet:
- hva kjøring med motorsykkel innebærer
- hvordan du kan unngå ulykker
- hva som er påbudt sikkerhetsutstyr og motorsykkelbekledning
Grunnkurset er det samme for klasse A1, A2 og A, og du trenger bare å gjennomføre kurset én gang. Det vil si at om du for eksempel har førerrett i klasse A1 og deretter tar opplæring for klasse A2, trenger du ikke gjennomføre dette kurset igjen.
Praktisk del
På dette trinnet skal du lære om motorsykkelen, motorsykkelkjøring og å bruke motorsykkelen rent kjøreteknisk.
Hvor mange kjøretimer du skal ta, må tilpasses det behovet du har, og hvor mye du øvelseskjører privat. Det er viktig å nå målet for trinnet. Gjennom øvelseskjøring, privat eller hos trafikkskole, skal du på dette trinnet lære å
- gjøre deg klar for kjøring
- sette i gang og stanse
- gire og krypkjøring
- styre, akselerere og bremse
- foreta sikkerhetskontroll
Obligatorisk trinnvurdering
Mot slutten av trinn 2 skal du gjennomføre en trinnvurdering. Du og læreren din skal sammen vurdere om du har gode nok ferdigheter til å begynne på trinn 3.
Trinn 3 - Trafikal del
På dette trinnet skal du lære å kjøre tilnærmet selvstendig i variert trafikk og varierte trafikkmiljø
Hvor mange kjøretimer du skal ta, må tilpasses det behovet du har, og hvor mye du øvelseskjører privat. Det er viktig å nå målet for trinnet. Du skal blant annet lære om
- motorsykkelens kjøreegenskaper
- kjøreteknikk
- sikker kjøremåte i ulike trafikkmiljø
- å vurdere egen førerkompetanse
Obligatorisk sikkerhetskurs i presis kjøreteknikk
Mot slutten av opplæringen i dette trinnet skal du gjennomføre 4 timer sikkerhetskurs i presis kjøreteknikk på Eikås motorsportsenter i Åsane.
Obligatorisk trinnvurdering
Du og læreren din skal mot slutten av dette trinnet sammen vurdere om du har gode nok ferdigheter til å begynne på trinn 4.
Trinn 4 - Avsluttende opplæring
Dette trinnet inneholder:
Obligatorisk sikkerhetskurs på vei
Du må gjennomføre 8 timer (5 for A2) sikkerhetskurs på vei hvor du blant annet skal gjennom opplevelse og erfaring videreutvikle din kompetanse i å opptre slik at ulykker unngås. Du skal også kjøre selvstendig, sikkert og effektivt i krevende og varierte miljø.
Dette er en lengre og kjekk MC-tur der du kommer til å måtte jobbe fokusert og nyte om hverandre. Gled deg!
Tilleggsinformasjon:
Teoriprøven tar du på en trafikkstasjon. Du må bestille time på nett på forhånd. Før du kan ta teoriprøven, må du søke om førerkort.
Du kan også søke om førerkort klasse A1. Dette gjør du på Statens vegvesen sine sider.
Du må bestille time til teoriprøven. Ved oppmøte må du vise gyldig legitimasjon og betale for teoriprøven. Du besvarer oppgavene på en pc, og du vil få resultatet med en gang du har levert.
Når du har bestått teoriprøven, kan du ta oppkjøring hvis du har gjennomført all opplæring, og den er registrert i vårt system. Du kan sjekke hvor langt du har kommet i opplæringen under dine søknader på Din side. Du må klare oppkjøringen innen 3 år etter at du har bestått teoriprøven.
Alder
Du kan tidligst avlegge teoriprøven 6 måneder før du fyller alderskravet til klassen du ønsker førerkort for.
Tilrettelagt teoriprøve
Du kan søke om tilrettelagt teoriprøve hvis du har vansker med å lese og forstå oppgavene. Tilrettelagte teoriprøver gjennomføres med en sensor til stede. Sensor kan hjelpe deg med å forstå det som er skrevet i oppgaven.
Strøk du på teoriprøven?
Hvis du ikke består teoriprøven, må du vente 2 uker før du kan ta en ny prøve. Du kan få vite hvilke temaer du svarte feil på, men ikke de konkrete spørsmålene. Ved oppmøte til ny prøve viser du gyldig legitimasjon og betaler for teoriprøven på nytt.
Oppkjøring
Oppkjøringen tar 65 minutter og består av to deler, en ferdighetsprøve og en trafikal prøve.
Det er du selv som er fører og har ansvaret for det som blir gjort under prøven. Både kjøringen og de andre oppgavene må du løse selvstendig. Måten du løser oppgavene på, vurderes mest mulig som en helhet på hver av de to delene.
Ved oppmøte må du vise gyldig legitimasjon. Du kan betale for oppkjøringen i forkant på Din side eller ved oppmøte. Det er billigere å betale på nett.
Motorsykkelen du kjører opp med, skal være godkjent for oppkjøring av Statens vegvesen (Lovdata). Du må selv skaffe motorsykkel, og de fleste leier kjøretøy av en trafikkskole.
Del 1: Ferdighetsprøve
Prøven består av en sikkerhetskontroll og en kontroll av motorsykkelen før du skal ut å kjøre oppgavene i ferdighetsprøven på lukket område.
Du begynner med sikkerhetskontrollen hvor du får én oppgave som du skal løse praktisk, og én som er kunnskapsrettet. Du blir bedt om å kontrollere for eksempel lys, bremser eller varsellamper. I tillegg må du forklare hva som kan være årsak eller følge hvis noe er feil.
Ferdighetsprøven består av fem oppgaver du må løse på lukket område:
- krypekjøring og balanse
- svingteknikk
- effektiv bremsing
- unnastyring
- bremsing i sving
Del 2: Trafikal prøve
Under den trafikale delen av prøven kjører du en rute med varierte vei- og trafikkforhold, som er planlagt på forhånd. Sensor gir deg beskjed underveis om hvor du skal kjøre.
Etter prøven
Du får vite om du bestod eller ikke med en gang prøven er ferdig. Du får en skriftlig begrunnelse for resultatet som du kan ta med deg. Sensor vurderer:
- om du har nådd målene godt nok til å trene videre på egen hånd
- om du har god behandling av kjøretøyet og unngår å påføre unødig slitasje
- om du er oppmerksom på vei- og trafikkforholdene rundt deg
- om kjøremåten din er tydelig, sikker og gir god trafikkavvikling
- om du kjører forutseende, tar hensyn til andres behov og legger opp til samhandling med andre trafikanter